Gyermekkor

Beyoncé 1981. szeptember 4.-én született a Texas állambeli Houstonban. Apja afroamerikai, anyja kreol származású. Keresztnevét édesanyja vezetéknevének másik változatából kapta (Beyincé). Egy húga van, Solange, aki 5 évvel fiatalabb Beyoncénál.
Tanulmányait a texasi általános iskolában, a St. Mary Elementary School-ban kezdte. Itt kezdte tánctanulmányait is: balett és dzsessz órára járt. Énekléshez való tehetségét is itt fedezték fel. Az általános iskola tehetségkutatójában elénekelte John Lennon Imagine című dalát, és azonnal levett mindenkit a lábáról. Meg is nyerte a versenyt. Később átiratkozott egy zeneiskolába. Középiskolába a szintén houstoni High School for the Performing and Visual Artsba járt, később pedig az Alief Elsik High Schoolban tanult.
Beyoncé 8 évesen alapította meg első lánybandáját, a Girl's Tyme-ot. Először ő és unokatestvére, Kelly Rowland voltak a banda tagjai. Késöbb már 6 tagja volt a bandának, és ekkor ismerkedett meg a korai Destiny's Child tagokkal (LaTavia Roberson, LeToya Luckett) akik már a Girl's Tyme csapatát is erősítették.